tisdag 3 september 2013

Inspelning av program, upphovsrätter och avtal


Vad gäller vid inspelning av program och hur fungerar upphovsrätter och avtal? Det är enkelt att banda program för eget bruk via din MCA-anslutning, se spela in program . Inbandning på servrar för annans räkning är inte tillåtet enligt avtal och därför tillhandahåller heller inte stora aktörer som ComHem dylika tjänster. ComHem erbjuder sina kunder inpselningsfunktioner för eget bruk via hårddiskboxar, se On-demand box . 

Upphovsrättslagen för ett land beskriver egentligen bara förutsättningar för hanteringen och publiceringen av verk producerade inom landet. Det är avtal mellan upphovsmännen/kvinnorna och distributionen inom ett visst lands gränser som sätter ramarna för vad som är tillåtet eller inte.

SVT-play begränsas därmed av dessa avtal och förfarandet beskrivs på ett bra sätt på deras webbsida, se http://www.svt.se/hjalp/svtplay/mojligheter-och-rattigheter-i-svt-play . Dessa avtal mellan produktionen och distributionen ligger till grunden för betalning av tjänsterna och möjliggör fler produktioner av hög kvalitet så att skådespelare och all annan personal får sina löner. Inget är gratis! Att ta sig rätten till en annans verk utöver vad avtal tillåter är piratverksamhet. Företag och privatpersoner som sysslar med detta bidrar därmed till att det produceras mindre kvalitativa produktioner.

Ex. på hur ett avtal fungerar: SVT tecknar avtal om ex.antal serieavsnitt från BBC och i avtalet beskrivs kostnaden, att serien skall visas en gång "live" och en gång i repris, att serien får visas bara i Sverige eller även i Norge eller Finland, serien får visat på Play eller inte osv. Avtalet är därmed det som styr utsändningen och inte upphovsrättslagen vilket feltolkas av många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar