söndag 15 november 2015

HDTV på Åland!


Vad är HDTV? Hur fungerar HDTV och varför satsar MCA på mer exklusiv HDTV?

HDTV står för High Definition-TV det vill säga högupplöst TV. HDTV har en mycket bättre upplösning, vilket innebär en bättre bildkvalitet. Detta innebär att kunden erhåller en upplösning på 1920x1080 eller 1280x720 pixlar, jämfört med 720x576 pixlar för traditionell standard TV. TV-sändningar i HD-format är framtidens TV med upp till fem gånger bättre bild- och ljudkvalitet än standard-TV.

Naturligtvis förbättras också ljudet vid HDTV-sändningar. Hos MCA finns det kapacitet för multikanalsljud, exempelvis Dolby Surround (5.1eller AC3). På så sätt kan du ansluta din HDTV-box till din hemmabioanläggning för bästa "bio-stämning".

Vad behöver kunden för att kunna se HDTV? Först och främst måste fastigheten vara ansluten till MCA-nätet. Kunden behöver också en platt-TV som är HD-ready, en HD-box samt högupplöst innehåll i form av HDTV-kanaler. De allra flesta tv-apparater som är 5 år och nyare har inbyggd-box för HDTV och även ofta med inspelningsmöjligheter. 
HDTV sänds i  två olika format. I sportsändningar används ofta 720p eftersom det hanterar snabba rörelser i bilden. Med 1080i får du en bild rik på detaljer men i sändningar med mycket rörelser kan bilden uppfattas som flimrig.

MCA-nätet har ett antal frekvenser som innehåller analogakanaler, digitalakanaler och HDTV-kanaler. Under hösten har MCA genomfört omfattande arbeten där kunden har fått färre analogakanaler men mer exklusiva HDTV-kanaler billigt, enkelt och praktiskt. Vid en kanalsökning skall kunden hitta 90 digitalakanaler och 8 analogakanaler.

Läs gärna mer om hur du spelar in exklusiv HDTV på din tv >>>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar